Sedan 2017 har Helsingborgs skolor minskat matsvinnet med 49 procent och fått ner skollunchernas klimatpåverkan med 25 procent. Den lyckade satsningen är en del av projektet SmartMat Hbg.
Nyckeln till framgången är dels mätningar av matavfall och klimatpåverkande växthusgaser, dels kreativ matlagning, nya serveringslösningar och mer hållbara menyer. Den dagliga, offentliga redovisningen av framstegen motiverar både elever och skolkockar att anstränga sig lite extra för att just deras skola ska vara en av de bästa. Genom att använda mer grönsaker och så långt det är möjligt ersätta nötkött med kyckling, fläskkött och växtbaserat protein kan klimatpåverkan minskas ordentligt utan att behöva kompromissa med smakupplevelsen.
Den mat vi äter står för en stor del av vårt totala utsläpp av växthusgaser, närmare bestämt 30 procent, så genom att äta rätt kan vi göra stor skillnad för klimatet. Projektteamet för SmartMat har gått ihop med Get AI för att vidare utforska AI:s möjligheter att kunna förutspå matsvinn. Läs vad Helsingborgs Dagblad skriver om projektets imponerande resultat. Följ också projektet på instagram för att få veta mer om utvecklingen och lära dig mer om hur du själv kan bli bättre på smart mat.