TILLSAMMANS /COVID-19

I kristider är det svårt att se ljuspunkterna.
Men tittar vi bakåt så vet vi att kriser i historien har fått samhälle att utvecklas och nya idéer att födas.
Kärnan i arbetet med H22 handlar om att lyfta fram innovationer i staden.
Därför har vi samlat goda exempel på hur människor samarbetar,
hjälper och hittar smarta lösningar i svåra tider.

Vi ställer inte in, vi ställer om! När spelplanen ändras över en natt, förundras vi över hur människor i motgång tar gigantiska kliv. Beteendemönster skakas om i grunden. I spåren av Coronakrisen har vi ringat in fyra stora beteendeförändringar, som en spaning på det som sker i världen just nu. Förändringar som vi hoppas kommer leva kvar när vi tillsammans ska lösa morgondagens utmaningar.

PÅSKYNDAT
LÄRANDE

Kunskap och erfarenhet kan vara den svaga länken vid behov av snabba omställningar. Men när liv ska räddas ökar motivationen för lärande. Coronakrisen tvingar fram en blixtsnabb digitalisering av exempelvis skolan, en process som annars skulle ta flera år.

OVÄNTADE
SAMARBETEN

När efterfrågan kastas om mellan branscher sker oväntade möten. På ena sidan en underbemannad pressad verksamhet, på andra sidan människor helt utan sysselsättning. Minst sagt överraskande samarbete formas i spåren av en kris.

SMARTA
VÄNDNINGAR

En annan trend som har uppstått, som svar på dagens utmaningar, är att ompröva hur befintliga tjänster och processer kan anpassas efter plötsliga omkast på marknaden. Verksamheter ställer om och utmanar strukturer och byråkrati.

ÖPPNA UPP,
VISA UPP!

Generositeten har aldrig varit större. Google och Microsoft erbjuder gratis mjukvara, webbinars läggs ut, kultur streamas gratis och bibliotek kör ut böcker till riskgrupper.

INITIATIV

bild på en samling av

Fri e-handel och utbildning

Genom ett samarbete mellan E-commerce Park of Sweden och Quickbutik erbjuds alla handlare i Helsingborgsstad gratis digital e-handelsutbildning och 6 månaders kostnadsfri plattform.

app_brinc

Bright Act

För att förhindra att människor far illa i hemmet har appen BrightAct skapats för att ge kommunikativ support för de som behöver råd och stöd. Appen förser användaren med viktig information om våld i hemmet som hjälper dem att hitta bland annat var och hur man kan få akutboende vid behov. BrightAct som idé växte fram under Hackathon eventet Hack the Crisis då man såg kopplingen mellan ökat våld i hemmet och den isolering som människor hamnat i på grund av Covid-19.

H22 är stolta över att lyfta appen BrightAct som ett innovativt exempel för hur man, under en kris som Covid-19, kan hjälpa människor i realtid! Men det handlar också om att skapa bättre förutsättningar för hur man i framtiden kan hjälpa människor genom digitala medel och teknologi.

Läs mer

Skollovsjobb. Vattnar vid växthuset på Drottninghög

Vill du göra skillnad? Bli volontär!

Vill du göra en insats för andra människor? Helsingborgs stads volontärcenter samordnar en stor bredd av volontäruppdrag. Är du intresserad av att hjälpa till så hör av dig till volontarcenter@helsingborg.se eller 042-105000.

Läs mer på helsingborg.se

Vy över inre hamnen och centrum med Rådhuset, The Tivoli och Tullhuset.

Action Helsingborg

Helsingborg stad fångar upp engagemang och resurser för Helsingborg i tuffa tider genom en digital mötesplats.

Det finns en nyskapad näringslivsfond och crowdfunding till företag och mycket annat.

Läs mer på: https://action.helsingborg.se

liveupdatescovid19

Europas städer delar med sig

Nätverket Eurocities har tagit fram en plattform där europeiska städer kan dela med sig av erfarenhet, initiativ och åtgärder med koppling till Coranapandemin.

Läs mer

e-commerrce

Ett helt närverk av konsulter till förfogande!

Dreamworks nätverk av managementkonsulter och olika experter står till förfogande – helt utan kostnad. De gör det för att hjälpa till att ta oss ur krisen och rädda företag såväl som jobb.

Läs mer på: https://foretagshjalpen.dreamwork.se/

nyby

Nyby

Helsingborgs stad har lanserat en gratis app så att människor kan kopplas samman digitalt och hjälpa varandra. Registrera dig för att berätta vad du behöver eller vad du kan hjälpa till med.

Ladda ner appen

Hjärta av blommor på Kullagatan inför alla hjärtans dag 2020.

#tillsammansförcity

Helsingborgs stad vill utmana stadens invånare. Utmaningen går ut på att stötta din lokala restaurang genom att beställa hem mat och utmana tre vänner att göra samma sak!

#takeawaychallenge

Se mer

hack_the_crisis

#HACKTHECRISIS

Hack the Crisis är en online hackathon som organiseras av den svenska regeringen. Målet är att designa, testa och genomföra idéer för framtida lösningar i kölvattnet av COVID-19.

Vinnarna i hack the crisis hittar du här

https://www.hackthecrisis.se/winners?

Läs mer om hackthecrisis

roda-korset

Få hjälp med din shopping!

Är du över 70 år och behöver hjälp att handla?

Helsingborgs stad samarbetar med Röda korset för att hjälpa dig att handla mat och mediciner. Ring 042-10 50 00 för mer information.

soder

#söderfamiljen

Restaurangerna vid köpcentret Söder i Helsingborg går samman för att hitta smarta lösningar! Varför inte beställa en färgstark blandning av utsökt mat från olika ställen och få den levererad direkt till din dörr?

Läs mer om ”Söder-Familjen”

Vybild tagen från Kärnan över Stortorget, Rådhuset och Hamntorget med färja i Sundet.

#hejahelsingborg

Använd den här hashtaggen för att lyfta våra lokala företag, samla idéer och dela erfarenheter företagare emellan. Tillsammans är vi starka!

wsp-talks

WSP

Är du intresserad av ett webbinarium om detaljhandeln, lågkonjunktur och de möjligheter som kommer att uppstå efter Coronakrisen?

Kolla in vad WSP Talks har att erbjuda här.

this_is_hbg

This is HBG

Denna webbplats ger information på engelska till de som är nyinflyttade i Helsingborg. Här kan du hitta information om lokala initiativ och grupper du kan gå med. Här finns också en hel del samlad information kring initiativ under coronakrisen.

Läs mer här

yourlocalhero

#yourlocalhero

#Yourlocalhero är ett initiativ för att supporta din lokala restaurang under dessa tuffa tider. Köp ett presentkort idag som du kan njuta av senare när vi återvänder till livet i staden!

Yourlocalhero.org

ov

Få hjälp med handling av elitspelare

OV Handbolls elitlag handlar mat åt pensionärer. Ett samarbete där även Din Bil och Audi ingår.

Läs mer på HD.se

Vybild tagen från Kärnan över Stortorget, Rådhuset och Hamntorget med färja i Sundet.

H22 accelerator

H22 Accelerator är ett initiativ som har skapats tillsammans med H22:s partner HETCH, för att stötta det lokala näringslivet som drabbas av coronakrisens effekter

Läs mer på: https://h22.se/projekt/h22-accelerator/

whilborgs-360x203

Nominera en samhällshjälte!

Varje dag hyllar Wihlborgs Fastigheter olika samhällshjältar genom att bjuda på lunch från restauranger i deras fastigheter. Vem som helst kan nominera någon eller några som jobbar inom en samhällsviktig funktion.

Läs mer

Hjälp i djungeln av corona-info!

I samarbete med Helsingborgsstad och Helsingborgs City har ICA kvantum på söder öppnat ett infocenter för att hjälpa företagare med eventuella frågor kring företagande, info och stöd under Coronakrisen. Öppet tisdagar 12.30-14.00

NOTISER

STUDENTER DESIGNAR TRANSPARENTA ANSIKTSMASKER

För många patienter är behovet av att tyda munrörelser eller ansiktsuttryck en avgörande faktor i kommunikation och trygghetsupplevelse. Det har några studenter designat fram en lösning på.

NU FÅR ANHÖRIGA TRÄFFA SINA FÖRÄLDRAR DIGITALT

Anstormningen av samtal blev ett ohållbart problem. Nu erbjuder alla vårdboende i Helsingborg anhöriga möjligheten att träffa sina föräldrar via digitala forum.

Helsingborgare är med i skapandet av app mot våld i hemmet

BrightAct erbjuder en unik digital plattform som både stödjer och ökar skyddet för offren, samt tjänar samhälls institutionernas ansvar för att agera för offrens bästa.

MAT TILL FÖRSKOLAN FRÅN LOKALA RESTAURANGER

För att underlätta för näringslivet erbjuder Höganäs kommun de lokala restauranger som har möjlighet att under vecka 16–18 leverera luncher till kommunens förskolor.

IKEA STÄLLER OM OCH HJÄLPER VÅRDEN

IKEAs ordrar har halverats senaste veckorna. Genom en snabb omställning har de redan producerat en miljon ansiktsmasker till vården som är på väg mot Europa.

3D-PRINTADE SKYDDSVISIR

”Jag har printat ca 30 färdiga skyddsvisir sedan jag startade. Det tar mellan tjugo minuter och en timme att
tillverka en ram. Jag tror vi är uppe i ca 6000 stycken totalt i landet nu.”

– Dimitrij Aleshkov, Helsingborgs Ninja

HASHTAGS

TIPSA OSS

Har du något förslag på en person eller en grupp
som du tycker vi ska lyfta?

Svenska