SLOTTSHAGEN

Där stadslivet hittar sin balans

En grön oas som andas historiens vingslag, mitt i centrum och med hisnande utsikt över staden och havet. Vad kan väl vara en bättre plats att prata livskvalitet för människa och planet? Där, i skuggan av medeltidsborgen Kärnan, är Slottshagen en av Helsingborgs mest sevärda platser.  

Under H22 City Expo är detta platsen där vi öppnar upp för livskvalitet. Det handlar om balansen mellan arbete och fritid, staden och landet, vila och rörelse. Utforska spännande utomhusaktiviteter, och upplev hur hälsa och hållbarhet hänger ihop. Via de inbjudande terasstrapporna är det bara en kort promenad till konferenser, matupplevelser, evenemang och kultur. En hållbar stad behöver platser som finns till för människan och planetens välmående– välkommen till Slottshagen!

För alla åldrar i alla tider

Området kring Slottshagen utgör en central punkt för stadens historia. Redan på vikingatiden lades här grunden till det som idag är Helsingborg. Den medeltida befästningen Kärnan tornar fortfarande idag upp sig över staden och vaktar tryggt ingången till sekelskiftsparken i engelsk stil. Slottshagen bär dessutom en stolt tradition av barnvänlighet – här har det nämligen funnits en allmän lekplats ända sedan 1906. Idag finns här Medeltidslekan – en fantasieggande lekplats som åberopar platsens medeltida arv i lekfullt format!

”Slottshagen samlar verkligen det bästa med Helsingborg på en plats. Det historiska arvet, den magnifika utsikten och lekfull grönska – allt samlat mitt i staden!

Soraya Axelsson, Head of H22

Livskvalitet i fokus

Slottshagen sätter fullt fokus på livskvalitet. Här samlas människor, särskilt under årets varmare månader, för att umgås, träna eller varva ner. Under H22 City Expo blir stora delar av stadens föreningsliv involverat för att locka unga som gamla att prova nya aktiviteter. Informationsnav och guider finns på plats för vägleda besökare. På Slottshagen blir besökare upplysta om de tydliga kopplingar som finns mellan en välmående natur och välmående människor. Hållbarhet och hälsa hänger ihop!

Vill din förening synas på Slottshagen under H22 City Expo?

15-minutersstaden

Helsingborg har ett unikt, politiskt antaget livskvalitetsprogram som kopplar samman stadens arbete med miljö och folkhälsa. Goda förutsättningar att balansera arbetsliv och fritid måste finnas för alla invånare. Ett exempel som arbetas efter är 15-minutersstaden, ett franskt koncept som går ut på att alla ingredienser i vardagslivet ska finnas inom räckhåll. Ta ett morgondopp innan jobbet, cykla till affären och ta en löptur i skogen efter upphämtning på förskola – inom 15 minuters avstånd utan bil!

Läs mer om Helsingborgs livskvalitetsprogram

Svenska