Project

Smartaste containerhamnen i Norden

Runt 75% av allt vi köper transporteras i containrar. Och eftersom Helsingborg är hem till Sveriges näst största containerhamn, så passerar en mycket stor del av hela landets varor genom hjärtat av vår stad.

Nu gör vi vår hamn tryggare, tystare, renare och mer effektiv med en projekt som vill ersätta de dieseldrivna maskiner som transporterar containrar runt i hamnen, med självkörande elektriska fordon.

Fordonen transporterar containrar inom den inhägnade hamnområdet med avancerade säkerhetssystem och sensorer, som till exempel, radar och kameror. De övervakas och fjärrstyrs, vilket är tryggare för förare. Och utan förarhytt väger de mycket mindre än de befintliga dieseldrivna fordonen. Och, viktigaste av allt, de är eldrivna vilket förbättrar vardagslivet för alla i och omkring hamnområdet med markant minskad koldioxid utsläpp och ljudnivå.

Första pilotfordonet kommer träda i tjänst under 2021 efter att området analyserats och ruttplaneringen är klar. Men du kan se en i farten redan nu i detta klipp.

Eller läs mer om projektet och det svenska tech företaget Einride som utvecklar lösningen här.