Kan 3D-printad mat öka livskvalitet och motverka undernäring?

Några av Helsingborgs äldsta invånare äter några av världens nyaste maträtter.

De hjälper oss undersöka hur 3D-teknik kan möjliggöra mer skräddarsydda och tilltalande måltider för alla med tugg- och sväljsvårigheter. Undernäring på grund av dålig aptit och tugg- och sväljsvårigheter är vanligt bland äldre människor och även andra patientgrupper.

Föreställ dig en blåbärspuré, 3D-skriven för att se ut och känna precis som färska blåbär – eller knallgröna broccolibuketter och kryddiga kycklingklubbor. Och föreställ dig känslan av att du, att oavsett din ålder, hälsa eller eventuella tugg- och sväljsvårigheter, vet att den maten du serveras är skräddarsydd för dina specifika näringsbehov.

För att hålla oss friska och glada allteftersom vi åldras eller får svårt att tugga och svälja mat, behöver vi matkomponenter som är både näringsrika och håller formen och konsistensen när de värms upp. Med projektet Framtidens Mål har vi parat ihop Helsingborgs äldrevård med livsmedelsutvecklare och innovatörer inom 3D-teknik. Projektet placerar ut små, användarvänliga 3D skrivare i tillverkningskök som bereder matkomponenter till äldrevård och sjukhus.

Läs vidare om projektet eller kontakta oss för att veta mer om hur vi testar 3D-skriven mat i Helsingborg.

”Många tycker att det låter futuristiskt och är skeptiska till 3D-mat. Men det är inte så märkligt egentligen. Vi använder vanliga ingredienser som maskinen gör tredimensionella former av. Det fungerar som en automatiserad sprits.”

– Evelina Höglund, RISE Assisterande Forskare