Ett akutsjukhus i förändring. Vi bygger om och satsar på digitala lösningar och nya arbetssätt för framtidens sjukvård, med våra patienters behov och upplevelse i fokus.
Ett akutsjukhus i förändring. Vi bygger om och satsar på digitala lösningar och nya arbetssätt för framtidens sjukvård, med våra patienters behov och upplevelse i fokus.
Varför väljer ni att vara H22-partner?
Sjukhus spelar en betydelsefull roll i många människors liv och så är det också i nordvästra Skåne. På sjukhusen går invånarna igenom livshändelser som kan innebära både glädje och sorg. Här får patienter och deras närstående ta emot både svåra och glädjande besked och på Helsingborgs lasarett ser varje år omkring 3500 nyfödda nordvästskåningar dagens ljus för första gången. Vår förvaltning, med sjukhus i både Helsingborg och Ängelholm, är dessutom en stor arbetsgivare. Här utbildas och arbetar vårdpersonal inom olika yrkeskategorier, men i verksamheten finns också en mängd andra professioner. Vi är en kunskapsorganisation och inom vår verksamhet pågår spännande och viktig forskning. I Helsingborg är lasarettet en del av staden och vi vill gärna ta tillfället i akt att både visa upp en del av den spännande utveckling som pågår i vår verksamhet och låta oss inspireras av andra.
På vilket sätt kommer ert engagemang bidra till att utveckla Helsingborg och städer i stort?
Vår medverkan i H22 bygger på flera olika delar. En av dem är vårt samarbete med Öresundskraft i EU-projektet Area 21. Där arbetar vi för att Helsingborgs lasarett ska bli ett energismart sjukhus och på så sätt både frigöra resurser för sjukvård och minska fotavtrycket på miljön. Jag tror och hoppas att vi genom det arbetet kan bli en förebild för andra sjukhus, inte bara i Skåne och Sverige, utan i hela Europa.
Vad betyder en smartare stad för er?
Ur ett vårdperspektiv är en smart stad en stad där den somatiska sjukhusvården, psykiatrin, primärvården och kommunen samarbetar sömlöst. Vårdtagaren ska inte behöva fundera över vilken organisation som just i ögonblicket råkar ha huvudansvaret. När vi lyckas med det möter vi invånarnas behov på ett bättre sätt och vården blir mer tillgänglig.
Att förebygga ohälsa genom hälsofrämjande, förebyggande och proaktiva insatser är också smart. Det är dessutom en god investering inför framtiden! I en smart stad bidrar både hälso- och sjukvården, kommun, föreningsliv och andra aktörer till en friskare framtid genom olika insatser för att främja hälsan bland invånarna.
När ni föreställer er framtidens stad, vad ser ni mest framemot att få uppleva?
En klimatsmart stad som verkligen lever upp till de uppsatta klimatmålen – där vi utnyttjar energin på ett sätt som bidrar till bättre ekonomi, och där vi i allt vi gör tar hänsyn till klimatpåverkan. En innerstad med bra luft och en utomhusmiljö som är trivsam att vistas i, med närhet och tillgång till natur och gröna ytor som inbjuder till fysisk aktivitet. Jag vill se en stad där invånarna ges stora möjligheter att påverka sin egen hälsa genom olika hälsofrämjande aktiviteter, med stöd från både hälso- och sjukvården, staden, föreningslivet och andra aktörer.
”Det är bara fantasin som sätter gränserna! Digitaliseringen ger oss nya möjligheter att ta hand om våra patienter på ett smart och tryggt sätt. I praktiken kan det innebära att patienten inte måste uppsöka vården i samma utsträckning som tidigare.”
Harald Roos, Förvaltningschef Skånes Sjukhus Nordväst/ Sjukhuschef Helsingborgs lasarett
0735-000000
patrik.karlsson@helsingborg.se
www.sajten.se