Familjen Erik Bancks Stiftelse bildades 1938. Erik och hustrun Therese, med smeknamnet Ese, hade ett stort hjärta för staden Helsingborg. Donationer från familjens fonder bidrog starkt till stadens utveckling och la grunden till flera kända byggnader, som Helsingborgs konserthus, Österhemmet och Banckska Barnsjukhuset.
1935 omkom Erik och familjens äldste son i en bilolycka. Mitt i tragedin lyckades Ese vända sorgen till något konstruktivt. Hon startade en stiftelse till sin makes minne och skänkte en stor summa pengar som främst skulle användas till bostäder för äldre Helsingborgare utan egna ekonomiska resurser. Ese Bancks givmilda filosofi kännetecknar stiftelsens verksamhet än idag. Nu byggs nya bostäder mitt i hjärtat av Helsingborg, med ett antal lägenheter reserverade för äldre och behövande. Stiftelsen äger och förvaltar fastigheter på Slottshöjden, i Norra Hamnen och Huset Ese Banck i SeaU.
”Genom att ge människor med olika förutsättningar möjlighet att bo i några av stadens mest attraktiva områden är vi med och skapar levande, spännande och tryggare boendemiljöer som är berikande för alla.”
– Sven Rosenkvist, ordförande
Familjen Erik Bancks stiftelse vill visa hur skapandet av attraktiva bostäder i innerstaden riktade till människor i olika ålder och med olika ekonomiska förutsättningar kan bidra till att göra Helsingborg till en ännu mera attraktiv och inkluderande stad.
Stiftelsen är allmännyttig stiftelse med uppgift att skapa bra hyresfria bostäder åt äldre Helsingborgare. De boende betalar ingen hyra utan endast en del av driftskostnaderna som el, värme och vatten. Vi skapar inte äldreboende utan attraktiva bostäder för individer utan särskilda vårdbehov. Hösten 2020 har stiftelsen bostäder på Slottshöjden, i Norra Hamnen och SeaU (Ångfärjan).
På vilket sätt kommer ert engagemang bidra till att utveckla Helsingborg och städer i stort?
Genom att ge människor med olika förutsättningar möjlighet att bo i några av stadens mest attraktiva områden är vi med och skapar levande, spännande och tryggare boendemiljöer som är berikande för alla. Vi tror på en mix av äldre och yngre – pensionärer och professionella.
I SeaU kan vi visa ett hus med förmånslägenheter för äldre blandat med hyresrätter för yngre professionella. Mindre hyresrätter i unika lägen är en tillgång för staden när det gäller att attrahera nya invånare och arbetskraft till företagen. Vi ville också försöka vara lite innovativa och har skapat ett botique-hostel i centrala Helsingborg. Intäkterna från hostelet ger oss möjlighet att ge behövande nya möjligheter.
En smart stad är trygg, erbjuder och underlättar invånarnas tillgång till en god social och fysisk miljö. Det är en stad som stimulerar och tar tillvara på den kraft och kunskap som finns hos alla människor, företag och organisationer samt skapar bra förutsättningar för alla dessa grupper att mötas och samarbeta i olika former.
På vilket sätt anser ni att H22 kan göra skillnad i den tid vi nu befinner oss som ett resultat av COVID-19?
Genom att visa på värdet av trygga och levande stadsmiljöer kan man kanske bidra till att minska den oro och isolering som COVID-19 medfört.