Bintel är hjärnan inom avfallsinsamling – partnern som hjälper dig att nå dina ekonomiska- och miljömål. Med vår smarta helhetslösning inom IoT med sensorer, plattform och appar digitaliserar vi branschen och gör den datadriven vilket när nyckeln till lönsam hållbarhet.
”Vi vill bidra till att återvinning och cirkulära ekosystem är det mest ekonomiskt fördelaktiga alternativet.”
Hitintills har det generellt sätt varit mycket snack och lite action kring satsning på smarta städer i Norden. H22 är en första ansats mot en smart stad på riktigt och med den satsningen är Helsingborg i framkant och då vill vi på bintel vara med.
H22 handlar om att med innovationer skapa förutsättningar för en smart stad. Det är precis det vi på bintel arbetar med. Bintel applicerar smart teknik (hård- och mjukvara) på avfalls- och återvinningsbranschen med syftet att optimera insamling av avfall och göra det lättare för oss alla att bli bättre på att sortera vårt avfall.
Att tillsammans med olika aktörer i Helsingborg och under H22s paraply testa att koppla upp flera olika kärl gör att vi tillsammans kan digitalisera ett mycket viktigt flöde i staden för att öka hållbarheten.
På vilket sätt kommer ert engagemang bidra till att utveckla Helsingborg och städer i stort?
Vi vill bidra till att återvinning och cirkulära ekosystem är det mest ekonomiskt fördelaktiga alternativet. Helt enkelt ska cirkulära ekosystem vara mest lönsamma. Därmed kommer miljöförstörande linjära modeller slås ut av de ekonomiska krafterna som finns i samhället. Det som idag är ett ibland ineffektivt moment förknippat med stora kostnader kan bli optimerat och lönsamt.
Data och insikter som skapas genom bintels plattformar möjliggör att vi kan återkoppla den här informationen till förvaltningar, fastighetsägare, privatpersoner och andra kunder. Vi kan tillsammans optimera de rutter som körs för att samla in avfall för att på så vis få ner kostnader och onödig miljöpåverkan. Tillsammans med Helsingborg och andra städer kan vi även ställa viktiga frågor till invånarna så som: Hur bra är du på att källsortera? Är du bättre eller sämre än andra med samma förutsättningar? Vad skulle du kunna göra bättre?
Genom analys, kunskap och kommunikation kan vi sen påverka beteenden och därmed öka mängden avfall från energiåtervinning till materialåtervinning. Kan vi dessutom öka kvalitén (mindre felsorteringar) så gynnas det cirkulära kretsloppet ännu mer.