Project

Vad blir det till lunch? Vem hämtar mig idag? – förskola AI-assistenten LAIban svarar

Hur kan digital teknik stärka våra förskolebarn – och bidra till att de får mer ut av timmarna på förskolan? För att ta reda på det gick innovatörer och förskolepedagoger i Helsingborg samman och skapade en AI assistent som svarar på barnens mest brinnande frågor.

Säg hej till LAIban, AI assistenten som svarar på frågor som: Vad blir det till lunch? Vem hämtar mig idag? Och när? Den föreslår också kläder efter väder när barnen ska ut och leka – mössa och vantar, regnställ och gummistövlar, eller solkräm – baserat på de senaste väderprognoser.

Barnen blir stärkta genom att de kan själva hitta svar på sina frågor, och pedagogerna, barnen och föräldrar uppskattar att informationen är alltid korrekt och lättillgänglig för alla. Alla får samma information och varje barn får chans att bli hörd. LAIban blir också smartare för varje dag som går. Till exempel, förstår den alla språk som barnen vill ställer frågor på. På en av Helsingborgs förskolor, till exempel, pratar LAIban svenska, engelska, arabiska, ryska och franska.

Projektet undersöker nu LAIbans potential att stärka andra grupper med korrekt och tillgänglig information, till exempel, boende på Helsingborgs ålderdomshem. Se en kort film av LAIban för att lära dig mer, eller hör av dig om du vill veta om LAIban kommer till din förskola.