En AI algoritm från Smarter City Lab skapar framtidens smarta parkering

Går det att förutspå var och när parkeringsplatser kommer att bli lediga?

Tänk om du skulle räkna all tid som du slösat bort genom att köra runt i cirklar och leta parkering. Om du skulle mäta stressnivåerna varje gång du passerade samma plats om och om igen. För att inte tala om miljöpåverkan – hur stor belastning har egentligen vårt körbeteende på stadsmiljön, med tanke på att de flesta fordon fortfarande kör på fossilt bränsle?

Smarter City Lab tror att AI kan vara lösningen på dessa typer av problem. Med hjälp av en AI-algoritm går det, till exempel, att förutspå var och när parkeringsplatser kommer att bli lediga. Visst låter det komplicerat och nästan osannolikt? Men förklaringen är ganska enkel. Det handlar om data.

Helsingborgs stad har initierat ett datalabb och en datafabrik som ska bli en nationell resurs för AI-tillämpningar i den smarta staden. Det är ett initiativ som görs tillgänglig för andra kommuner, offentlig sektor, näringslivet, universitet samt invånare. Målsättningen för Smarter City Lab är att utveckla ett antal konkreta tillämpningar, där algoritmer tränats och satts i drift för att lösa problem i den smarta och hållbara staden.

Baserat på idén om ”den digitala delningsekonomin” kommer arkitekturen att fokusera på öppenhet, skalbarhet och delbarhet. Med andra ord kommer andra städer och partners få tillgång, vilket gör resan från idé till vardagsbruk betydligt kortare. Utifrån AI-algoritmens fantastiska resultat hittills, kommer det alltså inte att ta lång tid innan du slipper cirkulera runt i staden med andan i halsen. Snart vet du nämligen exakt var du ska parkera innan du ens kommer dit!

Initiativet får finansiering från Sveriges Innovationsbyrå Vinnova och labbet kommer initialt att vara lokaliserat på Hbg Works, Sveriges första kommunala innovationsnav.

Läs mer om Smarter City Lab och andra AI-initiativ i Helsingborg och få en glimt av morgondagens stad.

”Allt vi gör måste hjälpa människor i slutändan. Stora städer och kommuner måste utveckla lösningar för hela samhället. Det gäller inte bara teknik, utan också om smartare arbetsprocesser. Men främst handlar det om att använda tekniken för att frigöra tid så att människor kan fokusera på det som är viktigt – varandra.”

– Magnus Lindhe, produktchef IoT & Smarter City Lab, Helsingborgs stad