I framtidens historieböcker kommer det med all säkerhet att talas om en tid före och efter Covid-19. Just nu befinner vi oss precis mitt i. Vi är i mellanrummet där hanteringen av krisen är i fokus för sjukvården, kommuner, näringslivet och privatpersoner – alla är drabbade av viruset. Samtidigt måste vi både orka och klara av att tänka på hur vi bygger samhället efter krisen.
Redan innan coronakrisen stod många städer, både i Sverige och utomlands, inför stora utmaningar: ekonomiska, sociala och klimatmässiga. För att lösa dessa utmaningar krävs nya arbetssätt och nya sätt att leverera offentliga tjänster, men också ett nära samarbete mellan offentlig sektor, näringsliv och akademi.
Därför är det viktigt att Helsingborgs stad har valt att satsa på H22 – på välfärdsinnovation och framtidens hållbara samhälle. Som ett led i arbetet med H22 har vi bjudits in som rådgivare i en Advisory Board. Förra veckan träffades vi (digitalt) för att prata om just framtiden, med fokus på H22 som den smarta och omtänksamma staden. Det här tror vi är viktigt i arbetet framåt:
- Samarbete. Inom ramen för H22 har i dagsläget nästan 60 företag och organisationer – lokala, nationella och globala – valt att tillsammans stärka livskvaliteten i staden och livskraften i näringslivet. Med stöd från OECD och FN har ett gemensamt arbete påbörjats för att stärka innovationskraften i Helsingborg och uppnå de globala hållbarhetsmålen.
- Framtidstro. I svåra tider är det extra viktigt med initiativ som skapar hopp, tillförsikt och som samlar kraften i en gemensam riktning. Tillsammans kan vi göra ofantligt mycket mer än var och en för sig. Vi vill sätta ljuset på några sådana initiativ: h22.se/tillsammans, som lyfter upp eldsjälar och lösningar som gör skillnad i denna tid av kris, Action Helsingborg, med bland annat en fond på en miljon kronor som kan stötta idéer som gynnar det lokala näringslivet här och nu, och H22 accelerator, som stöttar idéer och förhoppningsvis bidrar till att skapa nya företag som kan fortsätta att verka efter krisen.
- Engagemang. Helsingborgarnas engagemang för sin stad är fantastiskt och den kraften kommer H22-initiativet att ta tillvara på. Genom H22 kan helsingborgarna – tillsammans med näringslivet, akademin och den offentliga sektorn – ta staden ur krisen och in i framtiden. Barn, unga och äldre – alla kommer att bjudas in att vara medskapare av framtidens samhälle.
Vi har ett viktigt och stort arbete framför oss för att återuppbygga samhället. Det ställer ännu större krav på nytänkande och samarbete. H22 är alltså, mitt i coronakrisen, viktigare än någonsin. För trots allt det negativa som en kris medför så finns det också positiva effekter värda att belysa. Kriser skapar förändringstryck, stimulerar innovation och öppnar upp för engagemang. Nu gäller det bara att vi orkar och kan tänka framåt för att utveckla en hållbar stad för alla. Vi är övertygade om att vi kan lyckas – men bara om vi gör det tillsammans.
H22 Advisory board
Annika Olsson, Rektor Campus Helsingborg, Lunds universitet
Aurore Belfrage, Techdiplomat
Carin Stoekmann, Ordförande Sveriges byggindustrier
Daniel Akenine, Nationell teknikchef, Microsoft
Fredrik Josefsson, Head of Entrepreneurs and High Growth, Corporates and Private Customers, SEB
Hans Nelson, Jakobsson Addemotion AB
Joakim Jardenberg, VD, Get AI.
Karin Liliedahl, Innovationsledare
Marie Carlsson, Director Business Solution, Volvo Buses
Magnus Agerström, Managing Director, Cleantech Scandiavia
Mikael Ahlström Grundare The Park / Partner Hyper Island
Troed Troedson, Framtidsanalytiker
Sebastian Fuch, Co-Founder and CEO, SUP 46 (Start-Up People of Sweden)
Advisory Board träffas två gånger per år fram till stadsmässan H22, sommaren 2022. Medlemmarna bidrar till Helsingborgs långsiktiga utveckling genom att dela med sig av sin kompetens och sitt nätverk. Advisory Board leds av kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) och vice ordförande Jan Björklund (S).