Planering för framtidens behov när staden växer, kräver att man ser till nutida såväl som morgondagens utmaningar. Stadsbyggnadsförvaltningen arbetar med att förvandla Östra Ramlösa – ett 200 hektar stort område drygt fem kilometer utanför centrum – till en attraktiv, hållbar och smart stadsdel. Projektet lägger stort fokus på att bevara områdets befintliga natur- och kulturvärden i samband med innovativa lösningar för alla aspekter av hållbart boende. Kollektivtrafik och förbindelser, energikonsumtion, naturvärden och teknologisk infrastruktur bildar tillsammans ett övergripande perspektiv för ett miljövänligt, hållbart samhälle.
Lussebäcken vindlar genom det natursköna åkerlandskapet i Östra Ramlösa, på väg mot Ramlösa Brunnspark – källan till det välrenommerade mineralvattnet – och fortsätter vidare ut mot Öresund. Tillsammans med de alléer och stenmurar som utgör områdets gamla ägogränser, blir Lussebäcken stommen till den moderna infrastrukturen som tillhör vardagslivet i området. En ny skola, förskolor, 3 000 nya bostäder och sporthall ackompanjeras av grönskande parker och gröna stråk längs bäcken som tillsammans bildar en central träffpunkt för socialt liv och aktiviteter nära skogsområden och ridstigar.
Gång- och cykelvägar samt rutter för kollektivtrafik sammankopplar den nya stadsdelen till centrala Helsingborg, minimerar utsläpp och ökar tillgängligheten till naturområden för stadens invånare. Stor vikt läggs vid medvetna val av energikällor för att minimera förbrukningen och möjligheten till att skapa en energipositiv stadsdel utforskas tillsammans med förvaltningar och bolag, med siktet inställt på ett klimatneutralt Helsingborg år 2035. Risken för större och mer frekventa värmeböljor och regnmängder kompenseras genom att anlägga stora vattenytor som bidrar till svalka, samt våtmarker och dammar för att sakta ner grundvatten. Ambitionen är dessutom att inte bara bevara utan förbättra vattenkvaliteten i Lussebäcken och därmed kunna bilda en naturlig hemvist för öring.
Östra Ramlösa-projektet är ett lysande exempel på hur stadsplanering utvecklas när städer leder vägen i en brådskande grön omställningsprocess. Alla perspektiv behöver tas i beaktan för planetens och befolkningens välmående och Helsingborgs kommunstyrelse har satt ett mål i sikte: Att skapa Sveriges bästa stadsdel för barnfamiljer. Med planerad byggstart 2024 arbetar projektet nu med att samverka med organisationer och företag för att utveckla och testa nya smarta lösningar tillsammans.
För att komma i kontakt med projektgruppen eller ta del av kommande nyhetsbrev med uppdateringar, besök följande sida. Spana gärna in H22:s andra testbäddar för att läsa mer om andra smarta samarbeten inom stadsutveckling.