Innovation är viktigt men kan ibland vara svårt att förstå eller för den delen beskriva. Men lägger man till ”social” framför så blir det en annan sak. I social innovation pratar vi plötsligt om att skapa relationer mellan människor och att lösa behov som verkligen ligger dem nära. Där finns enorma värden och enormt mycket inspiration, både för mig och för dem och för de som bor på Drottninghög.
Allt vi gör och har gjort här, alla satsningar och initiativ, börjar med det mänskliga perspektivet och hos människorna som bor och verkar på Drottninghög. Hela området ska ju omvandlas och det innebär både rivningar och att bygga nya hus, men vi startar inte med det. En ny rosenträdgård, gemensamma odlingslotter, nya grillplatser, flera satsningar på kultur och relationsbyggande – allt detta har vi gjort innan den första rivningen. Det tror jag betyder något.
Det finns en långsiktighet i projektet som jag hoppas vi kan lära av. Att arbeta med en horisont på 20-25 år ger verkligen möjligheter att testa saker och att sedan förvalta testerna genom att expandera och förankra det nya i vardagen. Så vill jag att H22 också ska fungera.
När projektet här startade hade vi en regel om att ”allt det som händer i staden också ska hända på Drottninghög.” Idag är det nästan tvärtom – mycket av det som händer på Drottninghög får vingar och sprider sig till andra delar av staden. Jag minns när jag kom tillbaka efter en semester, jag tror det var 2018, och möttes av fem minibussar som stod på parkeringen. Jag tänkte, vad har jag missat nu – vad är det här? Snart insåg jag att bussarna hade varit fulla med barn och unga från andra delar av Helsingborg som kommit för att ta del av det som fanns på Drottninghög. Turister från samma stad! Så såg det inte ut för några år sedan.