Den här sidan finns som ett arkiv över det arbete som genomfördes i samband med Helsingborgs innovationssatsning H22 och H22 City Expo, år 2019-2022.

  • THE MAKING OF A SMARTER CITY
  • H22.se
  • Kontakt
  • Om Helsingborg
  • Press
  • GDPR
H22_Logo_Black_Hbg_1080x1080px-01_2H22_Logo_Black_Hbg_1080x1080px-01_2H22_Logo_Black_Hbg_1080x1080px-01_2H22_Logo_Black_Hbg_1080x1080px-01_2
MENUMENU
  • Om H22
        • Om och varför H22
        • Advisory Boards
        • Rådgivande grupper
        • Initiativtagare
        • FAQ
        • Geografiska Huvudområden
        • Oceanhamnen
        • Cityområdet
        • Drottninghög
        • Slottshagen
        • Smart City
        • iCapital
        • Proud Green Helsingborg
        • Filmarkiv
        • Rösten & Poddar
        • Mitt H22
  • Innovationer
    • Projekt
    • Testbäddar
    • Trendspaning
  • Engagera dig
        • Invånare
        • Du är H22
        • H22 BARN
        • Vill du vara med?
        • Bli testpilot
        • Älska träd – Grön magi
        • Föreningsliv
        • Föreningar som medskapare
        • Kidsedition
        • Föreningsfonden
        • Näringsliv
        • Lokalt näringsliv
        • Utställare
        • Rådgivande grupper
        • Invånarrådet
        • Äldrerådet
        • Ungdomsrådet
        • Föreningsrådet
        • TILLSAMMANS
          /COVID-19
  • Partners
    • VÅRA Partners
    • Bli partner
  • H22 City Expo
  • H22 SUMMIT
    • H22 SUMMIT 2020
    • H22 Summit 2019

Maten och rymden – det är gemensamt tema för flera samtal på H22 City Expo.   På Hamntorget den 16 juni handlade det om varför insekter kan bli bra rymdmat. Och i Konserthuset samma dag berättade Christer Fuglesang, Sveriges första astronaut, varför man inte kan äta chips i rymden.   – Man försöker undvika mat som blir smulig, för de faller inte ner på ett bord som man kan torka av. Jag hade med mig knäckebröd en gång och det var inte så bra, säger han.   Christer Fuglesang lockade en nyfiken publik. Både före och efter blev det selfies.   – Det speciella i rymden är att man inte kan tillaga maten – varken koka eller steka – på grund av tyngdlösheten. Man äter främst ur konservburkar eller en påse som man klipper upp. Mycket är frystorkat där man sprutar in vatten, som kan vara varmt, sa han.   Dryck, sa han, det kommer inte i flaskor. I stället får man vatten i påsar som man kan stoppa smakpulver i.   – Man kan ta med sig lite egen mat. Jag tog med mig pepparkakor i en stor plåtburk. Det är bara det att när man startar, då skakar det väldigt mycket, så när jag skulle bjuda flöt det bara ut små bitar, sa Christer Fuglesang.   Kalla konserver, pulverdryck och kaksmulor i omlopp. Det vattnas inte i munnen.   Förutom tyngdlösheten är ju problemet att det är ofantligt dyrt att skjuta upp saker från jorden. Därför försöker man vända på steken och se hur man kan hoppa över just det steget.   En lösning är att odla på plats där ute.   – Redan i dag provar vi att odla mat på rymdstationerna. På sikt vill vi odla på det som kommer ur våra kroppar i ett cirkulärt system, sa Christer Fuglesang.   På Hamntorget, i Rymdstyrelsens tält, pratade man om samma sak.   – Det finns studier som visar att det skulle gå att odla både insekter och norsk lax på vägen till mars, sa Johan Köhler, avdelningschef för forskning och utveckling på Rymdstyrelsen.   Just insekter är intressant. En stor del av jordens befolkning äter redan insekter. De består av mycket protein och kräver lite utrymme. Och det är något som har fördelar både i en rymdkapsel och nere på jorden.   – Insekter växer superbra. Därmed kan de ingå i ett system där de kan äta det som blir över och som vi ändå har producerat, sa Åsa Berggren, professor i ekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet.   Mer sugen på rymdsnack? Den 21 juni kommer Jessica Meir, amerikansk astronaut och svensk medborgare, till H22 City Expo.

  • MicrosoftTeams-image-1-1024x577
  • MicrosoftTeams-image-2-1024x577
  • MicrosoftTeams-image-1024x577 (1)
  • MicrosoftTeams-image-1024x577
  • Rymdsnack-1024x768
Dela

  • No translations available for this page
  • H22.se
  • Kontakt
  • Om Helsingborg
  • Press
  • GDPR
Add new entry logo

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More

I consent to the use of following cookies:
Cookie Declaration About Cookies
Necessary (1) Marketing (0) Analytics (1) Preferences (0) Unclassified (0)
Necessary cookies help make a website usable by enabling basic functions like page navigation and access to secure areas of the website. The website cannot function properly without these cookies.
Name Domain Purpose Expiry Type
wp-wpml_current_language h22.se Remember selected language 1 day HTTP
Marketing cookies are used to track visitors across websites. The intention is to display ads that are relevant and engaging for the individual user and thereby more valuable for publishers and third party advertisers.
We do not use cookies of this type.
Analytics cookies help website owners to understand how visitors interact with websites by collecting and reporting information anonymously.
Name Domain Purpose Expiry Type
Google Analytics h22.se Traffic analytics 1 year HTTP
Preference cookies enable a website to remember information that changes the way the website behaves or looks, like your preferred language or the region that you are in.
We do not use cookies of this type.
Unclassified cookies are cookies that we are in the process of classifying, together with the providers of individual cookies.
We do not use cookies of this type.
Cookies are small text files that can be used by websites to make a user's experience more efficient. The law states that we can store cookies on your device if they are strictly necessary for the operation of this site. For all other types of cookies we need your permission. This site uses different types of cookies. Some cookies are placed by third party services that appear on our pages.