Vad värdarna har för färg på västen beror på i vilket område de jobbar. I city har värdarna lila västar, i Oceanhamnen blå, i Slottshagen gröna och på Drottninghög röda västar. De med vita västar är teamledare. Värdarna jobbar i två pass per dag, de börjar förmiddag eller eftermiddag och är i tjänst klockan 7–15 eller 15–21. – Det finns cirka 10–12 värdar per område och pass, säger Sara Långberg Nilsson som är koordinator för bemanningen av värdar. Värdarna är antingen anställda i staden eller är volontärer. Till hjälp har värdarna cirka 500 ungdomar i åldern 16–19 år som sommarjobbar under Expot. Sommarjobbarna har anställning och lön via arbetsmarknadsförvaltningen och leds av 25 handledare. – Utmaningen för mig är att få ihop schemat säger Sara Långberg Nilsson, som i vanliga fall är undersköterska i hemvården.
Angela och Fanny är värdar på Hamntorget
Angela Bevilacqua och Fanny Holgersson är teamledare för värdarna på Hamntorget under H22 City Expo. Men fungerar också själva som värdar. De jobbar både på Hamntorget och Sundstorget. Till vardags är Angela arrangemangsvärd på Dunkers kulturhus och Fanny student på Campus Helsingborg. – Vi gör det mesta här. Frågan är snarare vad vi inte gör, säger Angela Bevilacqua och Fanny Holgersson. Vi tar emot besökare och fördelar arbetsuppgifter till värdar och sommarjobbare. Vi svarar på besökarnas frågor om vad som händer, om programpunkter men även om vad H22 är för något. Vi hjälper också besökarna hitta rätt och ta sig runt, till exempel till Oceanhamnen och Drottninghög. – Att vara värd handlar bland annat om att se vad som behövs tas tag i och lösa det. Det handlar också om att se till att tekniken fungerar och att säkerheten är bra. Vi är glada vi har sluppit olyckor, ingen har skadats säger Angela Bevilacqua. – Besökarna har varierat i antal under tiden som Expot pågått. Streetfood och pridefestivalen drog jättemycket folk. Det väntas också komma mycket folk till HX-festivalen, säger Angela Bevilacqua. Värdarna har fått en introduktion innan Expot startade. Då lärde de sig om vad värdskapet innebär och fick även lära sig HLR, hjärt- och lungräddning.
Susanne är värd i H22-paviljongen på Kungstorget
H22-paviljongen bemannas av bland annat Helsingborg Kontaktcenter. En av dem är Susanne Gustavsson, som till vardags är kommunvägledare. – Jag brukar få frågor om vad som händer idag, om aktiviteter och hur man kan uppleva H22, säger Susanne Gustavsson. Besökarna undrar var man kan äta och hur man tar sig till Oceanhamnen och Drottninghög. Jag hjälper också till med att boka guidade turer. – Det kommer också frågor om vad som ska hända med H22-paviljongen efter H22. Många tycker att paviljongen är fin och njuter av utsikten på ovanvåningen, säger Susanne Gustavsson.
Rösta på var H22-paviljongen ska placeras
Du kan rösta på var du tycker att paviljongen ska placeras efter H22. Förslagen är Bunker bar, Atlantparken i Oceanhamnen och Östra Ramlösa. Läs mer om hur du röstar på webbplatsen Dialog Helsingborg.
Många vill träffa superhjältarna
– Många undrar var man kan träffa superhjältarna, säger Susanne Gustavsson. De går runt så barnen kan träffa dem vardagar klockan 11 och om helgen klockan 13 och 15. Läs mer om H22:s superhjältar på H22 City Expos webbplats.