Guider på turen är Johan Persson, Karin Kasimir och Dennis Kerkohof från Helsingborgs stad. Innehållet kan skilja sig lite åt beroende på vem av de tre som guidar.
Från tallies till mötesplatser
– Oceanhamnen är en del av stadsutvecklingsprojektet H-plus och tanken är att det ska knyta samman centrum med stadens södra delar och havet, säger guide Johan Persson. Vi har jobbat mycket med invånardialoger när vi utvecklade området. Invånardialogerna har bland annat resulterat i att vi har skapat mötesplatser och sittplatser för ökad trygghet. – Upptäck gärna opsarna i området. Dessa mötesplatser bjuder på överraskande upplevelser, musik, väderskydd och del är uppvärmda, säger Johan Persson. Här kan du ladda mobilen och få tillgång till wifi. Opsarna tar avstamp i hamnens historia med tallies, där man en gång räknade gods. Det har varit hamn i området sedan 1880-talet. När vi utvecklade området valde vi att spara det gamla hamnmagasinet. Där kan du se utställningar och prova maträtter. Läs mer om opsarna på H22 City Expos webbplats. Gruppen med deltagare från Lunds kommun, stannar en stund vid en ops där en man vevar upp vatten från havet. Genom att göra så spelas det musik. – Så kul, men tungt att dra veven, säger Leo Berger. Musiken spelar och gruppen från Lunds kommun promenerar vidare.
Miljöanpassade bostäder
Bostäderna är klara nu i Oceanhamnen och de flesta kontoren. Och nästan alla har flyttat in. – Så intressant att se hur olika hustyper samspelar. Det är en varierad bebyggelse och havsnära, säger Jonas Andreasson och pekar mot husen vid havet. Jonas Andreasson från Lunds kommun är en av de 90 deltagare som är med på guidning denna junidag. Bostäderna i Oceanhamnen är knutna till avloppsreningsverket RecoLab. På RecoLab återvinns bostädernas köks-, disk- och tvättvatten till vatten av drickbar kvalitet. RecoLab utvinner näringsämnen från avloppsvattnet som kväve och fosfor, vilket kan användas till pellets och till att gödsla åkrarna. De utvinner även biogas. Bostäderna i Oceanhamnen har även matavfallskvarnar som gör det möjligt att återvinna matavfallet samt vakuumtoaletter för att minska på vattenförbrukningen.
Planer på en arkipelag och ett havsbad
– Det planeras bli tre öar i Oceanhamnen. Än så länge är det en ö. De övriga två planeras stå klara 2030, säger Johan Persson. Det planeras också ett badhus i området, ett havsbad. Som avslutning besöker gruppen Helsingborgsrummet som öppnar upp för dialog om stadsutveckling. läs mer på H22 City Expos webbplats.
Mer om den guidade turen
Tid: Till och med den 3 juli. Vardagar klockan 11, 14 och 16. Helger klockan 11, 14 och 15.30. En tur tar cirka en timme. Turen ges på engelska vardagar och helger klockan 11. Plats: Oceanhamnen. Turen avgår från parkeringsdäcket på Knutpunkten. Det kostar inget att gå med på turen. Läs mer om den guidade turen och hur du anmäler dig på H22 City Expos webbplats.