Verapark – idéer som tar oss mot noll avfall

När besökte du tippen senast? I Helsingborg är den kanske lite svårt att hitta till nuförtiden, eftersom vi har förvandlat den till en modern industripark där företag och innovatörer arbetar inom återvinning och avfallsminimering, för att helt eliminera avfall. Vi kallar det Verapark.

I Veraparks drivhus för miljörelaterad utveckling och innovation, får mindre företag med nyskapande idéer inom miljöteknik och avfallsåtervinning hjälp att utvecklas framgångsrikt. De ingår i en av Europas ledande centrum för cirkulär ekonomi, med tillgång till avfallsmaterial via NSR för att testa sina idéer – och även till ett globalt nätverk som för samman näringsliv och offentlig verksamhet med den akademiska världen. Detta bildar en stor kompetenskälla att ösa ur och ger möjligheter för samarbete och ekonomisk stöd.

Vilka nya produkter och användningsområden för återvunna material skulle du vilja se? Besöka Veraparks drivhus för att lära dig mer och gå på hållbarhetssafari, eller få hjälp med att utveckla dina idéer i ett gratis brainstormingsmöte.

Eller läs vidare om projektet och följ Verapark på LinkedIn och Facebook för att hålla dig uppdaterad.

“Vår vision är noll avfall. Allt borde tillvaratas och bli till nya råvaror, och det är det vi menar med cirkulär ekonomi. Företagen på Verapark har redan bidragit med nya idéer och produkter som spånskivor med fossilfritt bindemedel istället för formaldehyd vilket möjliggör säker återvinning, järnvägssliprar gjord av återvunnen plast samt biogas och hållbar biogödsel av matavfall.”

– Björn Jacobsson, Verapark Affärsutvecklare