SällBo - mindre ensamhet, mer integration.

I en unik lägenhetsbyggnad i Helsingborg möts flera olika världar – och det är en välkommen åtgärd för att minska den ofrivilliga ensamhet som många upplever i Sverige. Konceptet kallas SällBo och namnet är en sammansättning av orden sällskap och bo. För det är nämligen precis vad man får av SällBo, man får sällskapet ”på köpet”. I detta unika boende förs äldre och unga samman för att minska ensamheten och främja integration mellan generationer och kulturella bakgrunder. I 31 av de 51 lägenheterna bor det pensionerade 70-plusare. De övriga är unga vuxna mellan 18 och 25 år, varav hälften nyligen har kommit till Sverige, utan sina föräldrar. Alla i boendet har olika livssituation. Några bor ensamma efter att deras partner har gått bort, vissa har precis börjat jobba och en del har nyligen fått sina uppehållstillstånd. Alla bor i varsin privat lägenhet men de har alla valt att bo just här för att få möjligheten att dela kvalitetstid med sina grannar. Ibland lagar de mat ihop, fikar eller bara samtalar och stöttar varandra. De organiserar också regelbundna aktiviteter i de generösa gemensamhets-utrymmena. Det finns bland annat ett gemensamt vardagsrum, fyra delade kök, en konst- och hantverksstudio, ett bibliotek, ett yoga- och träningsrum, ett spelrum, ett filmrum och ett pusselrum. Även utomhus finns det gemensamma sällskapsutrymmen såsom sittplatser, grillplatser, blomrabatter och en köksträdgård.

Läs mer om projektet och få en rundvandring via video.

Om du är intresserad av att bo på det här sättet kan du  ta kontakt här för att få veta när en lägenhet blir tillgänglig.

”Vi intervjuade alla som var intresserade av att bo här och handplockade de som representerade den största mångfalden av åldrar, intressen och bakgrunder – allt för att ge de boende den bästa möjliga upplevelsen utifrån ett socialt och integrerande perspektiv. ”

– Dragana Curovic, SällBo Projektledare och Social Utvecklare, Helsingborgshem