MONTEM utvecklar intelligent infrastruktur för olika sektorer på kommunal och nationell nivå. Vi är specialiserade på att utforma forskningsbaserade sensornätverk med hög upplösning och låg effekt som digitaliserar befintlig och framtida infrastruktur. CityFlow, vår plattform för den intelligenta staden, fungerar som en urban digital tvilling som kombinerar visualiseringar av genombrott och anpassade integrationer i ett realtidsgränssnitt.
Det ger oss en möjlighet att samarbeta med en innovativ stad i ett mycket unikt sammanhang. Omfattningen av H22 är djupgående och det är den perfekta lekplatsen för oss att testa våra senaste tekniker och visioner.
På vilket sätt kommer ert engagemang bidra till att utveckla Helsingborg och städer i stort?
Våra produkter är mycket relevanta för visionerna för H22 och de är ett steg på vägen mot en smartare framtid. CityProbe mäter stadsmiljön i realtid och CityFlow är det smarta centret för stadsstyrning. Tillsammans kommer dessa tekniker att ge en unik inblick i det dagliga livet i Helsingborg, både på dagligbasis och större tendenser över tid. Det kommer att ge staden ett extremt skarpt fokus på viktiga faktorer, avslöja en helt ny dimension som tidigare var osynlig och tillhandahålla databasen som krävs för smartare beslutsfattande i framtiden.
När ni föreställer er framtidens stad, vad ser ni mest framemot att få uppleva?
Vi kommer att nå en punkt då smart stadsteknik blir allmänt förekommande, då det är lika normalt och vardagligt som smartphones har varit under det senaste decenniet. När vi väl har nått denna nivå kommer saker att förändras snabbt. Spännande förändringar inkluderar autonomi i olika sammanhang, inom allt från bilar och taxitjänster till automatisk styrning av stadens infrastruktur. Smarta stadsapparater kommer att börja kommunicera intelligent med varandra, och tillsammans kan de dra slutsatser och lösa potentiella problem innan de blir kritiska samt förbättra vardagen i städerna. Dessutom kommer framtidens stad att hjälpa miljö och klimat genom att optimera flödena (fordon, el, vattenförbrukning o.s.v.) utan att kompromissa. T.ex. kommer el att användas när den behövs och släckas intelligent när den inte behövs. Slutligen kommer den att upprätthålla ren luft och en hälsosam miljö för den enskilda medborgaren, vilket inte är den mest spännande förändringen men ändå en av de viktigaste.
Med ökad befolkningstäthet och tekniska framsteg kommer det att vara nödvändigt och möjligt för den enskilda medborgaren att vara ännu mer involverad i kommunala aktiviteter än tidigare. Medborgare i moderna städer rapporterar för närvarande sina behov och problem i det offentliga rummet reaktivt (så som gropar, fulla soptunnor eller gatlyktor som saknar glödlampor). I framtiden kommer medborgare att behöva vara en del av lösningen och agera proaktivt, till exempel genom att göra välgrundade val för att minska sin miljöpåverkan. Medborgare kan också vara en del av analysarbetet och leverera användbar data genom att t.ex. bära sensorer eller installera sensorer i sina hem, vilket också leder till en ökad medvetenhet om effekterna av ens egna handlingar