GRÖNINGEN

Där fritiden får fritt spelrum

Ett grönområde i direkt anslutning till havet, mitt inne i staden. Där den sträcker sig flera hundra meter längs kustlinjen, utgör Gröningen Helsingborgs gemensamma vardagsrum där friskt luft och natur finns en armslängd från stadens alla bekvämligheter. Här tar du en löptur innan jobbet, ett dopp efter eller samlas på picknick på helgen.

Under H22 City Expo är Gröningen platsen där vi öppnar upp för livskvalitet. Utforska spännande utomhusaktiviteter, lär med andra och upplev hur hälsa och hållbarhet hänger ihop. Härifrån är det bara en kort promenad till konferenser, matupplevelser, evenemang och kultur. Men närmast är givetvis stranden och badbryggorna. En hållbar stad behöver platser som finns till för människors välmående och för balansen mellan arbete och fritid – välkommen till Gröningen!
 

Från bangård till grönområde

Under drygt hundra år var platsen emellertid en bangård för järnvägen. Under tidiga 1990-talet drogs järnvägen om och staden såg sin chans att förvandla bangården till ett grönområde. Omvandlingen från industriell tomt till rekreationsområde visade sig snabbt bli en succé hos invånare och besökare. Den numera gräsklädda banvallen dämpar ljud från staden och utgör ett utmärkt smultronställe att sola på och järnvägsmännens brygga fortsätter att vara en populär badplats genom decennierna.

”Gröningen samlar verkligen det bästa med Helsingborg på en plats. Här samlas människor i alla åldrar, från alla kulturer för att gemensamt njuta av frisk luft och natur – mitt i staden!

Soraya Axelsson, Head of H22

Livskvalitet i fokus

Gröningen sätter fullt fokus på livskvalitet. Här samlas människor under årets varmare månader för att umgås, träna eller varva ner. Under H22 City Expo blir stora delar av stadens föreningsliv involveras för att locka unga som gamla att prova nya aktiviteter. Informationsnav och guider finns på plats för vägleda besökare. På Gröningen blir besökare varse att det finns tydliga kopplingar mellan en välmående natur och välmående människor. Hållbarhet och hälsa hänger ihop!

Vill din förening synas på Gröningen under H22 City Expo?

15-minutersstaden

Helsingborg har ett tämligen unikt, politiskt antaget livskvalitetsprogram som kopplar samman stadens arbete med miljö och folkhälsa. Goda förutsättningar att balansera arbetsliv och fritid måste finnas för alla invånare. Ett exempel som arbetas efter är 15-minutersstaden, ett franskt koncept som går ut på att alla ingredienser i vardagslivet ska finnas inom räckhåll. Ta ett morgondopp innan jobbet, cykla till affären och ta en löptur i skogen efter upphämtning på förskola – inom 15 minuters avstånd utan bil!

Läs mer om Helsingborgs livskvalitetsprogram

Svenska